Instant news

Råkade ramla ner i gamla nostalgiska minnen när jag hittade lite gamla saker om “Instant News” på hårddisken och jag kan inte låta bli att lägga upp några sköna bilder och teckna ner några minnen.

Instant News var ett koncept och en teknikplattform för personaliserad realtidsbevakning av nyhetsflöden. Själva idén var ju inte ny, t.ex. 25 timmar på Marieberg Interactive (där jag jobbade ett tag) försökte sig på samma sak, det nya var den tekniska lösningen: att förena Instant Messaging (i form av Jabber) med en meddelandebuss basserad på XML (xmlBlaster).

Tanken slog mig en höstdag 2000 och ledde bland annat till att jag blev djupt involverad i JBoss JMS-implementation. Föga anade jag då att det både skulle bli sjukt mycket kod, en storslagen kommersiell release, och ett magplask i det tysta. Och allt vi hade kvar var en T-shirt får man väl säga.

Nästan ett och ett halvt år efter att idé formulerats och affärsplan skrivits skriver jag en statusrapport ser jag på min gamla backup. Mängden projekt skapad för detta är häpnadsväckande så här i efterhand, bland annat tillverkade vi världens kanske första ESB Amsterdam för att få till detta (allt för sent släppt som open source här http://backsource.sourceforge.net/amsterdam/).

Sedan dröjde det ända till 2003 innan Sydsvenska Dagbladet gick live på konceptet under namnet “Sydsvenska Direkt”. Vilken entusiasm vi tänkte oss folk skulle ha av att direkt få tillgång till skräddarsydda nyheter. Det är nog enda gången jag varit upphovsman till en mjukvara som det faktiskt gjordes åtminstone en hel- eller halvsidas annons i DN om.

Det gick ju förstås inte så jättebra. Kanske spelade det in att det var upplagt som en betaltjänst. Betalningsviljan var inte särskilt hög kan man säga. Jag tror inte vi kom upp i mera än 250 prenumeranter.

Idag är det ju nästan svårt att förställa sig att man inte har omedelbar tillgång till nyhetsflöden från massor av olika tjänster. Men personalisering är ju fortfarande tveksamt om man vill ha. Mycket mer kunde skrivas om detta, men nu var det ju bara några nostalgiska minnen det handlade om.

Rapporten jag skrev torde numera kunna släppas utan att skada något affärsintresse, så här är den.

About pra

Agile consultant at Crisp. Active Linux and OSS advocate and developer since 1995 and a former journalist and social scientist. Also loves to train and outdoor activities.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.