Tvivel över det självklara

©Peter Antman

Nästan ingen skulle förneka att arbetslösheten är vår tids plåga. Den stänger ute människor, underminerar de offentliga finanserna och håller nere tillväxten.

Inom den politiska och massmediala eliten är man i princip överens om att den enda möjliga lösningen på vår tids problem är ökad tillväxt och ökad sysselsättning i det privata näringslivet. När moderaternas Bo Lundgren menar att de ensamma mammornas försämrade situation endast kan åtgärdas genom "en politik som skapar förutsättningar för företagande, för nya riktiga jobb och en ekonomisk tillväxt som gör att Sverige blir ett rikare land", säger han det alla tänker.

Men är detta verkligen så självklart? Hur stor är chansen att den privata sysselsättningen verkligen ökar på lång sikt? Och hänger ökad privat sysselsättning verkligen samman med hög tillväxt? Efter att ha gjort en liten ministudie av privat sysselssättning och tillväxt i 13 stora OECD-länder menar jag att det finns skäl till tvivel. Åtminstone om man betraktar frågorna historiskt.[1]

Om vi betraktar utvecklingen de senaste 25 åren blir bilden tämligen entydig. Den mest utmärkande tendensen är att den privata sysselsättningen sjunker i nästan alla länder. Mellan 1970 och 1991 minskade de privatanställdas andel av den vuxna befolkningen från i genomsnitt 61 procent till 55 procent. Så minskade till exempel de privata sysselsättningen i Schweiz och Sverige med 2,7 procentenheter mellan 1970 och 1991, i Norge 4, i Tyskland 5, i Österrike 6 och i Frankrike 8 procentenheter. Se Diagram 1.

Diagram 1 I 10 av de 13 studerade länderna minskade den privata sysselsättningen. Som vi ser av de ovan uppräknade länderna är den enda gemensamma nämnaren att de tillhör Europa. I övrigt skiljer de sig mycket från varandra. De har olika arbetsmarknadsregler, olika storlekar på offentliga sektorn, olika skattesatser. De har också, vilket kan vara värt att komma ihåg, ytterst olika utveckling vad gäller den totala sysselsättningen. I Sverige ökade den totala sysselsättningen tack vare utbyggd offentlig sektor med nio procentenheter. I exempelvis Schweiz och Tyskland minskade den med omkring en procentenhet.

Visst, det finns undantag. I USA, Japan och Kanada ökade den privata sysselsättningen. Det är i och för sig lite dystert att det är just dessa länder det handlar om. Men det tyder ändå på att det är möjligt att öka den privata sysselsättningen. Om än med metoder som hittills varit främmande i den Europeiska kulturen.

Tyvärr finns här emellertid ytterligare ett dystert budskap. Det verkar inte finnas något som helst samband mellan förändring av den privata sysselsättningen och tillväxttakten. På statistiska kan man uttrycka det så här: förändring i privat sysselsättning förklarar tre promille av tillväxttakten. se Diagram 2.

diagram 2 Det visar sig att exempel USA ligger på första plats när det gäller tillväxt av privat sysselsättning i de 13 länderna. Inget annat land har ökat den privata sektorn så mycket som i USA. Men USA ligger bara på 10:e plats när det gäller ekonomisk tillväxt. Eller ta Österike, som ligger på tredjeplats i ekonomisk tillväxt men på 10:e plats när det gäller privat sysselsättning. Se Tabell 1.

Tabell 1. Ekonomisk tillväxt och förändring av andelen privat anställda 1970-1991 i 13 OECD-länder.

Länder		Privatligan	Tillväxtligan		Privat anställda 	Genomsnittlig årlig tillväxt 
		Platsnummer	Platsnummer		1991-1970 			BNP/inv 1970-1991
USA		1		10				7,3				1,8
Kanada		2		5				4,5				2,9
Japan		3		1				2,0				4,4
Storbritt	4		8				-2,4				2,3
Schweiz		5		12				-2,7				1,4
Sverige		6		11				-2,7				1,7
Norge		7		2				-4,0				4,2
Tyskland	8		9				-4,9				1,8
Nya Zeeland	9		13				-5,6				0,7
Österike	10		3				-6,2				3,5
Finland		11		4				-7,4				3,1
Frankrike	12		6				-7,9				2,7
Danmark		13		7				-10,9				2,3

Vi har till slut bara ett undantag kvar, där det tvärtemot alla andra länder finns ett samband mellan tillväxt och privat sysselsättning: Japan.

Är det således Japaner vi måste bli? Då verkar det bättre att ta till sig en annan lärdom: att mycket lite tyder på att den privata sysslesättningen verkligen kommer att öka. Men att vi kan få hög tillväxt ändå.

Vilka politiska slutsatser man bör dra av det här kan vi väl fundera vidare på.

Peter Antman


[1] De undersökta länderna är Storbritannien, Tyskland, Österike, Danmark, Finland, Frankrike, Japan, Norge, Schweiz, Sverige, USA, Kanada, Nya Zeeland. Statistiken kommer från OECD Economic Outlook 1994 och historical statistics i den elektroniska utgåvan.