Bakåt Framåt Innehåll

45. STATEN BLIR ALLT MINDRE VÅR

När det "civila samhället" introducerades i svenska språket för drygt ett decennium sedan var det ett ideologiskt begrepp ägnat att ställa något positivt och varmt mot den kalla "staten". Att civilt samhälle i de politiska klassikerna är detsamma som det politiska samhället var det då ingen som brydde sig om.

Nu har "civilt samhälle" också börjat krypa in i forskningen, något som högerideologen Hans L Zetterberg efterlyst en tid. Men har det därmed blivit ett neutralt och enbart beskrivande begrepp? I Det civila samhället och staten fiskar statsvetaren Michele Micheletti upp termen, men den lyser fortfarande av introduktionstidens ideologiska klanger.

Staten är ordning, deklarerar hon och civila samhället individens frihet och problemet med Sverige är att staten invaderat detta samhälle. Men nu står vi inför den postmoderna tiden och det civila samhället kommer åter vakna ur törnrosasömnen eftersom svenska folket nu vill engagera sig i "frivilligsektorn".

Skalar man bort utanverket bjuder hon dock på en intressant skildring av medborgarsammanslutningarnas roll i Svensk politik sedan mitten av 1800-talet. Märkligt nog blir också något annant synligt här, vilket Micheletti inte verkar förstå på grund av hennes hårda motsättning mellan stat och samhälle.

Folkrörelserna har hela tiden riktat sig mot staten. De har varit spjutspetsar för att föra fram nya intressen och nya frågor, men inte så mycket för att förvalta dem själva utan för att få in dem i den nationella politiken, i staten. Riktningen har alltså snarare varit att folkrörelserna försökt demokratisera politiken och staten - just för att det civila samhället och staten ska smälta samman i det politiska samhället, där staten är den styrelse som folket satt över sig själva, som John Locke uttryckte det.

Kanske kan man se på det som händer nu med samma ögon. Folkrörelserna är viktiga därför att de ser till att politiken ständigt fylls med nytt innehåll. Att lägga ut exempelvis offentliga sektorn till dessa är i själva verket att gå omvända vägen - staten blir allt mindre vår och folkrörelserna allt mindre demokratiska.

Michele Micheletti, Det civila samhället och staten (Publica)

Tidigare publicerad i Aftonbladet 1/7 1994.

De galna åren - MARKNADENS SVARTA HÅL ©Peter Antman


Bakåt Framåt Innehåll