Vandringsturer i Padjelanta

Peter Antman

Padjelanta betyder det högre landet på samiska och har sedan urminnes tider spelat en viktig roll som betesland för renar. Landskapet präglas av mjukt böljande åsar inramade av höga fjäll och glaciärer. Det porlar och brusar i otaliga bäckar och älvar ner mot några av fjällens största och vackraste sjöar. Sedan länge har Padjelanta varit fjällvandrarnas egna dolda pärla. Genom Padjelanta sträcker sig både Padjelantaleden och Nordkalottleden, med ett väl utbyggt nätverk av fjällstugor. Lederna är välrösade och lätta att följa och det finns gott om vatten och tältplatser. Padjelantaleden kombinerar Kungsledens bekvämlighet med Sareks otillgänglighet. Det är den perfekta leden för den som vill ha lite mer utmaning men ändå bo bekvämt i stugor. Den passar också utmärkt för den som söker ensligheten i tältet men som vill kunna söka sig inomhus vid dåligt väder. Padjelantaleden har vuxit i popularitet de senaste åren, men är ännu glest befolkad större delen av säsongen. Boken hjälper vandraren att förbereda och planera vandringsturer längs lederna i Padjelantas nationalpark. Boken ger information om stugor, nationalparksregler och transport.

Man kan också använda boken som ett komplement till kartan under turen för att förbereda sig på morgondagens etapp och kanske upptäcka något man annars inte skulle ha sett. Texten illustreras med tydliga kartor och vackra foton.

Boken är skriven av Peter Antman, författare, programmerare och friluftsentusiast, som upptäckt fjällvandring på senare år. Padjelanta är ett favoritområde och han vill under lätta för andra att hitta till denna vackra plats.

Ur innehållet:

* Padjelantaledens sträckning från Akka till Kvikkjokk.

* Nordkalottledens sträckning inom Padjelanta: Kutjaure till Vaisaloukta och Stalloluokta till Sårjosjaure.

* Lämpliga tältplatser längs lederna.

* Besök i samevisten och rengärden.

* Tips för planering av resa, utrustning och mat.

* Dagsutflykt från Staddajåkkåstugorna till fjällvärldens vackraste utsikt.

* Sareks spetsiga toppar från Pårkapasset.

Format: Häftad (Flexband)

Språk: Svenska

Serie: Svenska vandringsturer

Antal sidor: 156

Utgivningsdatum: 2012-05-28

Upplaga: 1

Förlag: Vildmarksbiblioteket/Antman Publishing

Medarbetare: Antman, Peter (foto) / Debels, Eva (foto) / Antman-Debels, Måns (foto)

Dimensioner: 180 x 130 x 11 mm

Vikt: 230 g

SAB: Rbo,Ncci.08

ISBN: 9789186433246

Finns att köpa bland annat på Adlibris och Bokus eller i shopen.

Här kan du läsa mer om Padjelanta.